Stoma

★ Jednodjelni sistem
★ Dvodjelni sistem
★ Njega stome

ŠTA JE STOMA?

Stoma je, hirurškim putem, izveden otvor na trbušnoj stjenci. Izvedeni otvor, pomoći će vašem probavnom ili urinarnom sistemu u slučajevima, kada iz medicinskih razloga, više ne možete normalno urinirati ili imati stolicu.

Hirurški izveden otvor na trbušnoj stjenci naziva se stoma (od grčkog stoma = otvor, usta). To je zamjenski put, kojim se otpadne tvari izlučuju iz vašeg organizma. Mjesto postavljanja stome, u zavisnosti je od područja na kojem je došlo do oštećenja vašeg organizma, te na osnovi toga, i o vrsti hirurškog zahvata koji je izveden.

Postoji više poznatih razloga zašto se izvodi stoma, a to su:

★ Karcinom crijeva, rektuma ili mokraćnog mjehura
★ Upalne bolesti probavnog sistema kao Chron-ova bolest ili ulcerozni kolitis
★ Nasljedna stanja kao npr. obiteljske adenomatozne polipoze (vrsta kolorektalnog karcinoma koji se obiteljski prenosi)
★ Anomalije pri rođenju
★ Ubodne rane ili rane od vatrenog oružja
★ Spina bifida ili druga prirođena stanja
★ Opstrukcija uretera

Zavisno od bolesti ili ozljede, stome mogu biti privremene (izvode kako bi se pospješilo zaliječenje i povratak u normalno stanje) ili stalne. Pri početnim razgovorima s vašim liječnikom, biti će vam priopćeno, da li ste kandidat za privremenu ili stalnu stomu.

Postoje 3 osnovne vrste stoma zahvata:

kolostoma

ileostoma

urostoma

Ukoliko su izvedene kolostoma ili ileostoma, u tom slučaju izgubiti će se voljna kontrola nad pražnjenjem probavnog trakta. Ukoliko je izvedena urostoma, izgubiti će se voljna kontrola nad postupkom uriniranja.

ConvaTec nudi mnogo različitih sitems za zbrinjavanje stolice ili urina, ali uvijek imajući na umu, različitost vaših životnih potreba. Spomenute Sisteme možete pronaći na našim stranicama.

Od izuzetne je važnosti zbrinuti vašu stomu na primjeren način, a tom cilju vodi vas i pravilan odabir stoma sistema kojeg ćete koristiti.

Back To Top